ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ONLINE, ΣΩΣΤΟ Η ΛΑΘΟΣ;


Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ 1000 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΨΟΓΑ. ΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 1000 ΦΟΡΕΣ ΛΑΘΟΣ ΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΕΙ;

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος ψάχνει καινούριους τρόπους για να γυμναστεί. Αυτό συνήθως γίνεται απλά επειδή βαριόμαστε. Θέλουμε το κορμί λαμπάδα, θέλουμε να τρώμε, κάνουμε και την προσπάθεια μας στα γυμναστήρια, αλλά καταλήγουμε να πληρώνουμε τις συνδρομές χωρίς να τις χρησιμοποιούμε.

Η επόμενη συνήθως σκέψη είναι να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό, οικονομικό και στην άνεση του σπιτιού μας. Όλοι μα όλοι λοιπόν καταφεύγουν στο internet. Η αλήθεια είναι πως πλέον υπάρχουν αμέτρητα μαθήματα για ότι χωράει ο νους σου, από επίπεδο αρχαρίου έως επαγγελματία. Ως επί το πλείστον ο χορός, η zumba και οι pilates είναι τα πιο αγαπημένα και τα πιο αποτελεσματικά.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον χορό πολύ απλά γιατί εκτονώνονται, μαθαίνουν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Επιπλέον ο χορός είναι κάτι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις έμπρακτα σε ένα club η σε ένα party. Μπορείς να χορέψεις μόνος σου, με φίλους η και με τον/την αγαπημένη σου. Οπότε το περισσότερο ενδιαφέρον  δεν είναι τυχαίο ότι το κερδίζει ο χορός.

0d22968d2410126cb5a82e947783fa6c

Η ερώτηση που καίει όμως είναι η εξής :

Μπορείς να γυμναστείς σωστά και παράλληλα να μάθεις και τις σωστές τεχνικές μέσω internet;

Ας το συζητήσουμε…

ΥΠΕΡ

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά site που προσφέρουν μαθήματα χορού με αξιοπρεπέστατους και καταξιωμένους δασκάλους. Η συνδρομή είναι ελάχιστη εώς και δωρεάν. Οπότε από οικονομικής άποψης η τσέπη μας δεν δυσανασχετεί.

Τα μαθήματα τα κάνεις την ώρα που θες, την ώρα που μπορείς στην άνεση του σπιτιού σου. Ούτε μετακινήσεις, ούτε άλλαξε ρούχα – άλλαξε παπούτσια, ούτε άγχος για την ώρα. Βρέξει χιονίσει είσαι σπίτι σου, τέλος.

Επιλέγεις αυτό που σου αρέσει χωρίς περιορισμό. Δεν είναι απαραίτητο ο χορός που αγαπάς να διδάσκεται στη σχολή δίπλα από το σπίτι σου, την ώρα που θες και στην τιμή που ψάχνεις! Οπότε βρίσκεις στο internet αυτό που θες και τελείωσες, ούτε μπερδέματα ούτε αναζητήσεις.

 index

 

ΚΑΤΑ

Ο δάσκαλος αν δεν είναι δίπλα σου κάτι θα ξεφύγει. Όλοι οι δάσκαλοι πρέπει να είναι μεταδοτικοί, αυτό το ξέρουμε όλοι. Μέσα από το internet  η δουλειά του χοροδιδασκάλου φέρει μεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει να είναι αναλυτικός και να βοηθάει τον μαθητή να έχει πάντα την σωστή στάση και να τον καθοδηγεί κατά την διάρκεια του χορού, χορεύοντας μαζί του. Αυτό είναι δύσκολο μέσω internet γιατί:

  • Σε περίπτωση λάθους του μαθητή, λόγω έλλειψης φυσικής επαφής, δεν θα διορθωθεί το λάθος τεχνικά

  • Η προσπάθεια του μαθητή να παρακολουθήσει μέσα από την τηλεόραση η τον υπολογιστή είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να πατάει συνεχώς start/pause και να πηγαίνει μπρος –πίσω χρονικά για να επαναλάβει κάτι.

  • Η στάση του σώματος του μαθητή, που παίζει μεγάλο ρόλο στους τραυματισμούς, δεν μπορεί να διορθωθεί, λόγω έλλειψης φυσικής επαφής από τον δάσκαλο

  • Ο δάσκαλος δεν μπορεί να παρατηρήσει όλα τα λάθη, τα ελαττώματα και να αναγνωρίσει τυχόν σωματικές δυσκολίες του μαθητή μέσω internet, πόσο μάλλον να επέμβει

Πιστέψτε με δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να χορεύεις στο παρκέ της σχολής, μπροστά από τον ατελείωτο καθρέφτη με την μουσική να γεμίζει το δωμάτιο και να  σε ανατριχιάζει. Βλέπεις από μόνος σου τα λάθη σου, τα δυνατά σου σημεία και βρίσκεις το προσωπικό σου στυλ μέσα από τον καθρέφτη. Αποκτάς πλήρη επίγνωση του σώματος σου και το πως λειτουργεί μέσα από τον χορό. Αυτή η δυνατότητα από το σπίτι δεν υπάρχει.

Ο χορός είναι αλληλεπίδραση, χορεύεις για τον εαυτό σου μεν αλλά ως επί το πλείστον αποτελείς μέρος του συνόλου.  Ακόμα και τα ιδιαίτερα μαθήματα θέλουν τουλάχιστον 2 άτομα. Για παράδειγμα στην rumba είσαι με τον παρτενέρ σου, χορεύετε μαζί και είτε αποτελείτε μέρος μεγαλύτερου συνόλου (πολλά χορευτικά ζευγάρια μαζί) είτε μόνοι. Στο hip-hop ο κάθε μαθητής μαθαίνει να λειτουργεί ομαδικά και να συγχρονίζεται σε μια συγκεκριμένη ομαδική χορευτική ρουτίνα που διδάσκεται. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει φυσική επαφή και πολύ, πολύ διασκέδαση. Στο σπίτι εκτός του ότι είσαι μόνος συναντάς δυσκολίες όταν πρόκειται για χορούς που χρειάζονται παρτενέρ. Οπότε σε αυτή την περίπτωση αρκείσαι στο να μάθεις μόνο τα βασικά βήματα.

Όσοι παρακολουθούν γυμναστική μέσω internet δεν επικεντρώνονται στις διατάσεις και στην προθέρμανση με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε τραυματισμούς. Ο χορός απαιτεί  ελαστικότητα  και ευελιξία. Το να μάθεις τα βήματα είναι το ένα κομμάτι. Το να προθερμάνεις το σώμα σου και κάνεις τις διατάσσεις  σωστά είναι η μισή δουλειά σχεδόν, καθώς βοηθάνε το σώμα να εκτελεί καλύτερα τις χορευτικές κινήσεις.

Ballet Revolution photo session in the Teatro Nacional, Havana, Cuba. New show by English producer Jon Lee.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το να μαθαίνεις  χορό μέσω internet είναι εύκολο και οικονομικό. Συμφέρει από πολλές απόψεις. Το να είσαι αρχάριος όμως δεν βοηθάει. Για να μπορέσεις να στηρίξεις τα διαδικτυακά μαθήματα σε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής και πόσο μάλλον χορού πρέπει να έχεις πλήρη επίγνωση του σώματος σου.

Αυτό σημαίνει

  • Να ασκείσαι και να γυμνάζεις το σώμα σου. Οι μυς σου πρέπει να είναι δυνατοί.

  • Πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με τις έννοιες προθέρμανση, τεντώματα και διατάσεις

  • Πρέπει να έχεις εκπονήσει έστω και για λίγο το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής ή χορού που σε ενδιαφέρει για να κρατάς σωστή στάση σώματος και να έχεις μια ιδέα της τεχνικής για να αποφύγεις τραυματισμούς

Το ιδανικό θα ήταν για έναν μαθητή να παρακολουθεί μαθήματα σε μια σχολή χορού και δειλά δειλά να βλέπει βίντεο η tutorials που τον ενδιαφέρουν και να προσπαθεί να εξελιχτεί και να δημιουργήσει μέσα από αυτά. Μέχρι να γίνει κτήμα του ο χορός. Μετά μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλα είδη και παράλληλα να συνεχίσει την εξέλιξη του μέσα σε μια σχολή χορού.

Ένα είναι σίγουρο η καθοδήγηση του δασκάλου στον αρχάριο χορευτή ΑΠΑΙΤΕΙ φυσική επαφή αν θέλουμε να μιλήσουμε για χορό και εξέλιξη.

Από ότι φαίνεται και από το προήγουμενο post και εσείς συμφωνείτε σε αυτό. Σχεδόν μας όλοι μας είπατε ότι το προσπαθήσατε αλλά προφανώς κάτι δεν πήγαινε καλά!

Οπότε η γνώμη μας είναι ότι αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι που πραγματικά σας ενδιαφέρει, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, χτίστε πρώτα τις σωστές βάσεις και μετά η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη.