ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ


Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

 

Ο χορός όπως έχουμε αναφέρει σε άλλα άρθρα μας έχει πολλά οφέλη για την υγεία και πόσο μάλλον στις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως η τρίτη ηλικία, που αισθάνεται πια στο περιθώριο και βιώνει πιο έντονα την μοναξιά και την σωματική δυσλειτουργία. Καμία ηλικία όμως δεν είναι απαγορευτική όσων αφορά το χορό. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η επίδραση του χορού σε ηλικιωμένους είναι καταλυτική ανεβάζοντας το επίπεδο διαβίωσης έως και 30% πάμε να τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

 

 

Κατάθλιψη και κοινωνικοποίηση

 

Οι άνθρωποι πιο προχωρημένης ηλικίας είναι λογικό ότι βιώνουν πιο έντονα την μοναξιά και πολλές φορές βάζουν ακόμα και οι ίδιοι τον εαυτό τους στο περιθώριο. Με τον χορό όμως κάνουν γνωριμίες, κοινωνικοποιούνται και εκτονώνονται οπότε αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και κινητοποιημένοι. Επίσης με την πάροδο του χρόνου μελέτες έδειξαν ότι ο χορός μειώνει τα επίπεδα του στρες, των αγχωδών διαταραχών και των συμπτωμάτων αϋπνίας.

 

 

Salsa για δύναμη

 

Χορεύοντας salsa μόνο για λίγες εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αποκτήσουν περισσότερη μυϊκή αντοχή και σταθερότητα. Έπειτα από πρόσφατη έρευνα τα αποτελέσματα έδειξαν κατά 20% βελτίωση στην κίνηση και στην ευλυγισία.

 

 

Χορευτικά παπούτσια αντί για παυσίπονα

Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Saint Louis έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 80 με προβλήματα στους γοφούς και στα γόνατα, έπειτα από ήπιας έντασης χορό καθημερινά μείωσαν τα παυσίπονα κατά τα 30%. Ένα ποσοστό πραγματικά καταπληκτικό.

 

Ένα Waltz για την καρδιά σας

Άτομα με ανεπάρκεια η χρόνια καρδιολογικά προβλήματα μπορούν άφοβα να χορεύουν βαλς αντί να περπατάνε η να κάνουν ποδήλατο μιας και η επίδραση είναι εξίσου αποτελεσματική.

 

Disco για γερά νεύρα

Ο χορός και ιδιαίτερα ο χορός που προϋποθέτει αυτοσχεδιασμό βοηθάει τους νευρώνες το εγκεφάλου να δημιουργήσει νέες οδούς στο νευρικό μας σύστημα αποτρέποντας έτσι τον φυσιολογικό εκφυλισμό του εγκεφάλου.

 

Σαν τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι σε όποιο ηλικιακό γκρουπ  και να βρισκόμαστε ή όποια πάθηση και αν έχουμε ο χορός και η γυμναστική όχι μόνο δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινότητα μας αλλά είναι απαραίτητα στοιχεία που βοηθούν τόσο το σώμα μας όσο και το μυαλό μας.