Ο χορός ως άθλημα


Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

Οι χοροί latin και οι χοροί αίθουσας μπορούν να έχουν και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά και διαγωνισμοί που αφορούν σε λιγότερο προχωρημένους χορευτές, διαφόρων επιπέδων.

Τα κριτήρια με τα οποία βαθμολογείται ένα ζευγάρι στους διαγωνισμούς αυτούς είναι αρκετά και έτσι ο βαθμός δυσκολίας αναφορικά με το αποτέλεσμα – που πρέπει να είναι σωστό και δίκαιο – είναι μεγάλος.

  • Οι κριτές πρέπει να εξετάσουν αν οι χορευτές είναι σωστοί σε σχέση με το χρόνο και το ρυθμό.

  • Αν η στάση του σώματός τους είναι η κατάλληλη. Αν τα μέλη του σώματος κάθε χορευτή κινούνται σωστά και σε συγχρονισμό με τον παρτενέρ του

  • Αν η στάση του σώματος είναι η σωστή ανάλογα με το είδος χορού

  • Το σύνολο και την εκτέλεση της χορογραφίας

  • Συγχρονισμένο είναι το ζευγάρι που χορεύει αρμονικά, σαν να είναι ένα άτομο. Είναι πολύ σημαντικό στους χορούς αυτούς το ζευγάρι να είναι συγχρονισμένο, η στάση του σώματος και των δύο χορευτών να είναι σωστή και να ακολουθούν το ρυθμό. Έτσι η χορογραφία θα είναι άρτια και φαντασμαγορική, στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζευγάρια.

    maxresdefault-2

 

Στις μέρες μας οι χοροί αίθουσας μπορούν να έχουν και το χαρακτήρα αθλητικής δραστηριότητας:

  • Είτε μεμονωμένα (μεταξύ άντρα και γυναίκας)

  • Είτε ως ομαδικοί χοροί, το ζευγάρι πρέπει να επιδείξει και τεχνική αλλά και καλλιτεχνική αρτιότητα, ωστε η ερμηνεία του να είναι τέλεια.

Είναι ταυτόχρονα άθλημα και τέχνη. Οι χορευτές αυτών των χορών θεωρούνται και αθλητές ταυτόχρονα, αφού οι συγκεκριμένοι χοροί απαιτούν σωματική καλλιέργεια, ειδική μεθοδολογία, πειθαρχία, όπως όλα τα αθλήματα. Η διαφορά είναι ότι ο χορός συνδυάζει τον αθλητισμό με την τέχνη και την έκφραση του συναισθήματος. Στην Ελλάδα, μία χώρα με πολλούς τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τους λάτιν χορούς αλλά και τους χορούς αίθουσας. Επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όλο και περισσότεροι έλληνες ασχολούνται με τους χώρους αυτούς και κάνουν μαθήματα σε ειδικές σχολές. Τόσο οι λάτιν χοροί όσο και οι χώροι αίθουσας απαιτούν εξάσκηση. Όμως, ακόμη και αν αρχικά φαίνονται αρκετά δύσκολοι, δεν είναι. Με εξάσκηση όλοι μπορούν να τους μάθουν και να τους απολαύσουν.

maxresdefault-3