η ιστορία του χορού

LET’S CHA-CHA!!

Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

Το τσα τσα γεννήθηκε στην Κούβα στις αρχές του 20ου αιώνα, ταυτόχρονα με άλλους γνωστούς ρυθμούς όπως το ντανσόν.

Οι Κουβανοί μουσικοί θεωρούν πως το τσα τσα συνδέεται στενά με την ιστορία του μάμπο.Ίσως λοιπόν για αυτό οι καλύτεροι ερμηνευτές του τσα τσα είναι επίσης γνωστοί και ως καλλιτέχνες του μάμπο, όπως ο Περές Μπράντο, ο Ματσίτο, ο Τίτο Πουέντε και ο Χαβιέ Κουγκάτ.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του συγκεκριμένου χορού. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η λέξη σχετίζεται άμεσα με το θόρυβο που κάνουν τα πόδια κατά την εκτέλεση του χορού, όμως άλλοι ισχυρίζονται πως συνδέεται με κάποιαφυτά που βγάζουν κάτι μικρά μούρα τα όποια ονομάζονται τσα τσα η κουά κουά. Τα μούρα αυτά αποξηραίνονται και χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ενός κρουστού οργάνου που χρησιμοποιούν πολλά λατινοαμερικάνικα συγκροτήματα.

Επιπλέον στην Αιτή, στις παραδοσιακές τελετές μύησης βουντού χρησιμοποιούνται τρία τύμπανα, ένα κουδούνι και ένα τσα τσα από το μύστη ως ένα είδος μουσικού οδηγού, μετρονόμου, για το συγχρονισμό του χορού και της θρησκευτικής μουσικής. Αμέσως μετά την εμφάνιση του νέου μουσικού είδους, διαδόθηκε και ο χορός τσα τσα.

salsa-dansi-01

Την περίοδο ακμής του μάμπο, πολλοί λατινοαμερικάνοι αισθάνονταν άβολα στον φρενήρη ρυθμό αυτού του χορού. Για αυτούς το μάμπο ερχόταν σε αντίθεση με του άλλους λατινοαμερικάνικους χορούς που είχαν συνηθίσει.

 

 

Το τσα τσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1948, όταν ο μουσικός Ενρίκε Χορίν επανεκτέλεσε μια μεγάλη μεξικανική επιτυχία, το Nunca, και άρχισε να το παρουσιάζειστις συναυλίες του σε δυο διαφορετικές εκτελέσεις: Μια με το γνωστό τρόπο και τη δεύτερη με το νέο, κατά το ήμισυ ως τραγούδι και μουσική.

Το κοινό υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την νέα εκτέλεση και έτσι γεννήθηκε ένα νέο τραγούδι με τίτλο La enganadora, πιθανότατα το πιο διάσημο τραγούδι τσα τσα όλων των εποχών.

Το 1953 η κουβανέζικη ορχήστρα America υιοθέτησε το νέο μουσικό είδος, ερμηνεύοντας κλασσικές λατινοαμερικάνικες συνθέσεις με πιο κοφτό ρυθμό.

Όσο για το ρολό του τραγουδιού στο νέο είδος, πρέπει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1950 πλάι στις ορχήστρες των 20 μουσικών οργάνων άρχισαν να σχηματίζονται τα πρώτα συγκροτήματα τραγουδιστών, που αποτελούνταν από τρία η τέσσερα μελή.

Το τσα τσα έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954 και έπειτα από πέντε χρόνια ξεπέρασε σε δημοτικότητα το μάμπο και έγινε ο πιο δημοφιλής λατινοαμερικανικός ρυθμός της δεκαετίας του 1950. Στην Ευρώπη η επιτυχία του νέου είδους οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά στον Χαβιέ Κουγκάτ, ένα διευθυντή ορχήστρας καταλανικής καταγωγής που κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές αυτό το εξωτικό είδος μουσικής.

Ο Κουγκάτ εισάγαγε στην Γηραιά Αλβιόνα τους νέους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς και μαζί με αυτούς έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό την νεαρή σύζυγο του, Άμπι Λέιν, η όποια είχε την τύχη να αντικαταστήσει την Κάρμεν Μιράντα. Μέσα σε σύντομο διάστημα η Άμπι Λέιν έγινε η βασίλισσα του τσα και μάγεψε εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Οι καμπύλες της αιχμαλώτισαν το κοινό, το οποίο με την σειρά του την ανέδειξε σε μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες της δεκαετίας του 1950.

Αγαπημένη σκηνή στο Dirty Dancing οταν η Baby μαθαίνει cha-cha στον Johnny…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com