Foxtrot ένας κομψός χορός στο ρυθμό της τζαζ
17 Ιανουαρίου, 2017
Sharing spreads the fun
Η γέννηση του φοξ τροτ χρονολογείται το 1914 ή τουλάχιστον τότε εντοπίζονται τα πρώτα κείμενα για το χορό αυτό. Πράγματι στις 26 Ιουλίου του 1914 η εφημερίδα των New York Times δημοσίευσε μία σειρά διαφημίσεων για την εκμάθηση του συγκεκριμένου χορού από τον καθηγητή Χ. Wilson. Παρόλα αυτά οι μελέτες για την προέλευσή του στηρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές θεωρίες. Όλες όμως συμφωνούν στο όνομα του εφευρέτη του φοξ τροτ. Ήταν ο αμερικανός καλλιτέχνης Χάρι Φοξ ο οποίος χόρευε στα διαλείμματα των κινηματογραφικών προβολών του θεάτρου New York με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Το περιοδικό Variety έκανε μνεία στη δημοτικότητα αυτών των χορών και των παραστάσεων jardine de danse (ο κήπος του χορού) που έθεσαν τις βάσεις για την επιτυχία του θεάματος. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αυτός ο χώρος έγινε το σημείο σύνδεσης της νεοϋορκέζικης υψηλής κοινωνίας. Έτσι το φοξ τροτ γεννήθηκε στο πλαίσιο παραστάσεων jardine de danse με τη μαγική εκτέλεση των Dolly Sisters και του ίδιου του Φοξ που προσάρμοσε τα βήματα του χορού του αμερικανικού ραγκταιμ.
Τα επόμενα χρόνια ο Φοξ πέρασε πολύ χρόνο στον κήπο μέχρις ότου αποφάσισε να παντρευτεί την Γιάνσι Ντόλι μία από τις Dolly Sisters και να αφιερωθεί μαζί της σε κάτι νέο. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Long Beach του Long Island τον Αύγουστο του 1914 και σιγά σιγά εγκατέλειψαν τον κήπο για να ανοίξουν νέους δρόμους στον κόσμο του θεάτρου. Αυτή η εκδοχή για την καταγωγή του φοξ τροτ βασίζεται στη θεωρία που ανέπτυξε το 1951 ο Όσκαρ Ντουριέα ένας από τους πιο διάσημους και διακεκριμένους δασκάλους του χορού. Βέβαια τα βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα αφιερώνουν αρκετές σελίδες στον Φοξ αφού η ζωή αυτού του ασυνήθιστου ανθρώπου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.
Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι το φοξ τροτ δεν χάρισε στον Φοξ ούτε φήμη, ούτε χρήματα αλλά ούτε και ευτυχία. Μετά το διαζύγιο του το 1917 επέστρεψε στην εφημερίδα New York Times αλλά αυτή τη φορά στο αστυνομικό ρεπορτάζ. Στις 26 Οκτωβρίου του 1921 η εφημερίδα δημοσίευσε την εξής πληροφορία : 《 ο Χάρι Φοξ, ηθοποιός που μένει στη διεύθυνση west street 110 συνελήφθη χθες για τραπεζική απάτη και για χρέος ύψους 17.777 δολαρίων》
Αργότερα μετά την αποφυλάκισή του παντρεύτηκε με τη θεατρική ηθοποιό Φλόρι Μίλερσιπ και μετά με την Μπίτι Κέρτις, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Οταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε πλέον επιστρέψει στο χώρο του θεάτρου μετακόμισε στο Χόλυγουντ και παντρεύτηκε για τέταρτη φορά με την ηθοποιό Έβελιν Μπρεντ. Όμως και ο κινηματογράφος δεν άνοιξε τις πύλες του στον Φοξ που πέθανε ξεχασμένος από το κοινό στις 20 Ιουλίου 1959 σε ένα γηροκομείο για ηθοποιούς κοντά στο Χόλυγουντ.
Ο χορός του ζώων
Το φοξ τροτ (βηματισμός αλεπούς) είναι ο πρώτος χορός που η ονομασία του παραπέμπει σε ζώο. Στη συνέχεια τέτοιου είδους αναφορές έγιναν μανία και για πολύ καιρό οι νέοι χοροί είχαν ονόματα ζώων. Αρκετοί χοροί ήταν συγγενικοί η παραπλήσιοι με το φοξ τροτ και σημείωσαν αξιόλογη επιτυχία όπως το τέρκι τροτ (βηματισμός της γαλοπούλας), το τσίκεν γουίλ (τροχός της κότας), το γκρίζλι μπέαρ (γκρι αρκούδα), το ντάνκι τροτ (βηματισμός γαϊδάρου), το γκίτσι γουόκ (βηματισμός χήνας), το φις στεπς (κίνηση ψαριού) και το πίκοκ γκλάιντ ( γλίστρημα παγωνιού). Από όλους αυτούς τους χορούς περισσότερο διαδόθηκε το τέρκι τροτ. Έγινε γνωστός λίγο πριν από το 1920 χάρη στον Μπι Πάλμερ και την Τζίλντα Γκρέι, και καθιερώθηκε ως πολύ αισθησιακός χορός που επέτρεπε στη γυναίκα να αποκαλύπτει τους ώμους της και να κατακτά με αυτόν τον τρόπο το ταίρι της. Πέρα όμως από τα ανεκδοτολογικά στοιχεία το φοξ τροτ παραμένει ένας σημαντικός χορός των πρώτων δεκαετιών εικοστού αιώνα. Έγινε μόδα η χρήση ονομάτων πού προέρχονταν από ζώα κάτι που άσκησε μεγάλη επιρροή στον κόσμο του χορού και στις προτιμήσεις του κοινού αν και ο προσανατολισμός του άλλαξε ριζικά, έπειτα από λίγες δεκαετίες, με τον ερχομό του παραβατικού και επαναστατικού rock and roll.
Κοινοποιήστε:
- Κλικ για να το μοιραστείτε στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για να το μοιραστείτε στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για να το μοιραστείτε στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για να το μοιραστείτε στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για να το μοιραστείτε στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
Προηγούμενο
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8/1
νεότερα