ΧΟΡΟΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

Η προσπάθεια άσκησης του σώματος με την ψυχρή επανάληψη συγκεκριμένων κινήσεων και με το βάρος να δίνεται στην ίδια κίνηση, είναι για την ψυχολογία και το μυαλό μια πιεστική κατάσταση. Ως εκ τούτου δύσκολα η άσκηση μπορεί να γίνει τρόπος ζωής για κάποιον.

imageshhh

Αντίθετα, στο χορό οι κινήσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην καλύτερη ποιότητα της κίνησης, στην πλήρη και αρμονική ταύτιση του σώματος με το ρυθμό, παρασέρνοντας, ενθουσιάζοντας και προκαλώντας ανείπωτη ψυχική ανάταση και αναζωογόνηση στους χορευτές. Να γιατί ένας χορευτής δεν εγκαταλείπει εύκολα την τέχνη του.

Ακόμα και αν δεν την ασκεί τόσο εντατικά ποτέ δεν την ξεχνά. Γιατί για τους περισσότερους χορευτές η τέχνη τους είναι τρόπος ζωής. Δεν έχει σημασία αν είναι επαγγελματίες η ερασιτέχνες. Η ζωή είναι γεμάτες ευκαιρίες για γιορτή και o χορός είναι ο ιδανικός τρόπος εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, και τελικά φέρνει γαλήνη και ηρεμία.

 index

Οι χορευτές παρασυρμένοι από την ένταση του ρυθμού απελευθερώνουν την ίσως ξεχασμένη εσωτερική τους ενέργεια και δύναμη. Οι συνδυασμοί εκτελούνται με μεγάλη δύναμη εξαιτίας της ευχάριστης ψυχικής διάθεσης, και στο τέλος της άσκησης ξαφνιάζει ευχάριστα ο μυϊκός κάματος που φανερώνει το βαθμό της έντασης της κίνησης που προηγήθηκε.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της εκτόνωσης είναι η ισορροπία που επέρχεται μεταξύ ψυχής και σώματος και φυσικά η μείωση του άγχους και της έντασης.

 

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια του Πανεπιστήμιου της Nέας Υόρκης Μίριαμ Μπέργκερρ,  << ο χορός επιτρέπει στον άνθρωπο να νιώσει τον εαυτό του με τρόπους που δεν γνώριζε ότι μπορεί>>. Και συνεχίζει..                 << Μπορούμε να αλλάξουμε την εσωτερική μας διάθεση μέσω της εξωτερικής κίνησης>>.

Χορός και πνευματική διαύγεια

Η σωματική άσκηση κατ’ αρχάς αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του εγκεφάλου, που επιτρέπουν στα εγκεφαλικά κύτταρα να αναπτυχθούν, Ο χορός με την σειρά του, που απαιτεί απομνημόνευση χορευτικών κινήσεων και χορογραφημένων συνδυασμών, ενδυναμώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την βελτίωση της μνήμης.

imagesggg

Το 2003 από τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine προέκυψε ότι άτομα που εξασκούνται στους χορούς αίθουσας δύο φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. Επίσης άτομα με την νόσο Αλτζχάιμερ μπόρεσαν να ανακτήσουν ξεχασμένες αναμνήσεις όταν χόρευαν με μουσική που γνώριζαν.

 

Με τέτοια οφέλη λοιπόν και ακόμα παραπάνω θα λέγαμε λοιπόν ότι ο χορός μάλλον είναι απαραίτητος στην ζωή μας.