ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25/05


Sharing spreads the fun
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
YouTube

Harry Fox ο δημιουργός του Foxtrot

 

 Ο Άρθουρ Κάρινγκφορντ γεννήθηκε στην Πομόνα της Καλιφόρνια το 1888 και έπειτα από λίγα χρόνια εργαζόταν ήδη με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Fox προς τιμή του παππού του, ενός αμερικανού κλόουν πού ονομαζόταν George Fox.

Σε ηλικία 15 ετών δούλευε στο τσίρκο της οικογένειας αλλά τελικά τον κέρδισαν το baseball και η μουσική. Το καλλιτεχνικό ντεμπούτο του Fox έγινε σε ένα μικρό θέατρο του Σαν Φρανσίσκο όπου εμφανιζόταν ως τραγουδιστής music hall για ένα διάστημα. Η μεγάλη ευκαιρία του δόθηκε το 1904 όταν έγινε μέλος μιας θεατρικής ομάδας που προετοίμαζε το ανέβασμα μιας κωμωδίας με τίτλο Mr. Frisky from Frisco,το οποίο έκανε  πρεμιέρα στο θέατρο Belvedere του Σαν Φρανσίσκο.

Μόλις άρχισαν να είναι ευνοϊκά τα πράγματα για το νέο ηθοποιό έγινε ο σεισμός του 1906. Απογοητευμένος και χωρίς καθόλου χρήματα μετακόμισε στα ανατολικά πρώτα στο Σικάγο και μετά στη Νέα Υόρκη. Το 1910 και έχοντας αφιερώσει τέσσερις σεζόν στην γνωριμία του με τους ιμπρεσάριους και τις θεατρικές ομάδες, κατάφερε τελικά να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία παράσταση με το όνομά του, στη συνέχεια ένα μικρό ρόλο σε μία ταινία και τέλος ένα ρόλο σε ένα musical.

Την περίοδο 1912 – 1913 ο Φοξ συμμετείχε σε δύο θεατρικές παραστάσεις, στην κωμωδία The Passing Show και το musical The Honeymoon Express που έγινε μεγάλη επιτυχία. Τον Απρίλιο του 1914 ύστερα από τη συμμετοχή του σε διάφορα musical της Νέας Υόρκης, συνεργάστηκε με τη Γιάνσι Ντόλι των Dolly Sisters για να ανεβάσουν μαζί μία κωμωδία στο θέατρο Hammerstein.

         THE DOLLY SISTERS

Εκείνη την περίοδο το θέατρο της Νέας Υόρκης μετατράπηκε σε κινηματογραφική αίθουσα και οι ιδιοκτήτες για να απασχολήσουν τους θεατές στα διαλείμματα, τα οποία ήταν πραγματικά μεγάλα αφού ο χειριστής χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αλλάξει τις μπομπίνες, αποφάσισαν να τα καλύπτουν με χορευτικά νούμερα, κάτι που άρεσε περισσότερο στο κοινό.

Τα νούμερα ανατέθηκαν στην ομάδα του Harry Fox τις American Beauties. Λίγο αργότερα το περιοδικό Variety δημοσίευσε ένα άρθρο που χάρισε δημοσιότητα στον Harry και του έδωσε την ιδέα να μετατρέψει την γκαρνταρόμπα του θεάτρου στο χώρο όπου θα δίνονταν οι παραστάσεις του Jardin de danse.